Start video

Mange misforstår hva formue er

– Mange som leser i avisen om hva jeg har i formue, tror nok at det er penger på konto. Men min formue er dette, sier Ola Skjeseth og dunker i veggen på rorbua. Jeg kan ikke betale formueskatten med ei rorbu!

Ola Skjeseth eier og driver Svinøya Rorbuer i Svolvær. Han drives av å skape verdier og arbeidsplasser lokalt i Svolvær.

Elsker Lofoten: Ole Skjeseth eier og driver Svinøya rorbuer utenfor Svolvær i Lofoten. Han brenner for å skape verdier i lokalsamfunnet. Foto: Fenomen Film og TV

Hvert år må han ta ut utbytte tilsvarende lønn for én til to arbeidsplasser for å dekke formueskatt på verdien av rorbuene. Han skulle gjerne heller ha brukt pengene til å skape nye arbeidsplasser og mer lokal vekst.

– Jeg har ikke arvet ei krone av rike foreldre, bare lagt ned djevelsk mye arbeid. Det givende å se at arbeidet vi legger ned her, skaper verdier som gagner lokalsamfunnet i Lofoten, sier Skjeseth.

Konstant vedlikehold: Tøffe værforhold krever mye reparasjon. Formuesskatten tapper bedriften for penger til vedlikehold og nye investeringer. Foto: Fenomen Film og TV

Det har blitt mange strøk med rød maling siden han kjøpte Svinøya Rorbuer fra sin kompanjong John Berg for 11 år siden. Den røde rekken av rorbuer et av Lofotens mest populære reisemål. I 2023 hadde Svinøya en omsetning på 50 millioner og nesten 10 millioner i pluss.

Overskuddet bruker Skjeseth til investeringer lokalt og til vedlikehold av trebygninger som må tåle sjø, kulde og vinder over orkan styrke. Det koster å holde stedet i orden.

– Skal man ta vare på et anlegg som Svinøya Rorbuer må overskuddet pløyes inn i bedriften for å sikre vedlikehold og utvikling, sier Skjeseth.

Betaler gjerne skatt, men ikke skatt på skatt på skatt
Ola Skjeseth bidrar gjerne til fellesskapet gjennom å betale skatt.

– Det er viktig å betale skatt og sikre velferd i samfunnet. Men formueskatten på arbeidende kapital mener jeg er feil, sier han.

Som eneeier av Svinøya Rorbuer, må han personlig betale formuesskatt av verdien på hele anlegget; bygninger, senger, brygger og restaurant, alt han har investert i for å bygge opp bedriften.

Populært reisemål: Skjeseth synes er urettferdig at utenlandske investorer slipper formuesskatt. Svinøya har fått henvendelser fra interesserte kjøpere, men Skjeseth vil ikke selge. Foto: Fenomen Film og TV

Skatten må han betale uansett om bedriften går godt eller dårlig, og skatteregningen kan bli mange ganger høyere enn Olas lønn. Derfor må han ta penger ut av bedriftens overskudd i form av utbytte. Av overskuddet har han først betalt 22 prosent selskapsskatt, så 40 prosent utbytteskatt. Formueskatten blir dermed en kostbar affære.

– Jeg må ta ut verdier fra selskapet som tilsvarer en arbeidsplass eller to i året for å kunne betale min private formueskatt. Jeg ønsker at disse pengene heller skal jobbe i bedriften og skape verdier og arbeidsplasser lokalt, sier han.

Skjeseth mener det er bedre for samfunnet å holde pengene i bedriftene og investere i arbeidsplasser og verdiskaping.

– Bærekraft handler i stor grad om å sørge for lokal utvikling. Vi tenker nøye gjennom hvor vi bruker pengene, og handler alt vi kan i Svolvær. Det må være stor nød om vi skal handle utenfor Lofoten, sier han.

Har fått tilbud fra utlendinger
Det er bare eiere som bor i Norge som må betale formuesskatt. Utenlandske eiere slipper. Det synes Skjeseth er urettferdig.

– Hvis en utenlandsk eier kjøper opp en konkurrerende bedrift, så vil jo de få en kjempefordel ved at de slipper å betale formueskatt på norske investeringer, sier han.

Mye arbeid: Det givende å se at arbeidet vi legger ned her, skaper verdier som gagner lokalsamfunnet i Lofoten, sier Ola Skjeseth. Foto: Fenomen Film og TV

Lofoten er blitt et populært reisemål, og nå lukter mange investorer på reiselivet i Lofoten. Svinøya Rorbuer har fått flere henvendelser fra utenlandske kjøpere.

Skjeseth innrømmer at han har vurdert å selge Svinøya Rorbuer, men at han helst ønsker at barna tar over når han gir seg. Å skape verdier lokalt er det som motiverer mest.

Som gründer velger han å være optimistisk.

– Nå har vi en skattepolitikk som kan ta gnisten fra alle som vil skape. Men når det gjelder formuesskatten håper jeg fornuften vil seire. Jeg tror det vil ordne seg, sier han.

Tilbake til Bedriftshistorier

Bevar norskeide arbeidsplasser

Fjern formueskatt på arbeidende kapital