Hjørnesteinsbedrift i Sogn:

– Vi må tørre å satse

117 år med fornyelse har skapt suksessbedriften Lerum i Sogndal. Men suksess kommer ikke av seg selv. – Vi må fortsette å investere for å være konkurransedyktige, sier Trine Lerum. Hun vil ha bort formuesskatt på arbeidende kapital.

– Sogndal er den beste plassen på jorda. Det er her vi hører hjemme, sier Trine Lerum og ser utover den speilblanke Sognefjorden.

Hun er sjef og medeier i Lerum, bedriften bak syltetøyet vi nordmenn har på skiva til frokost, og saften vi serverer når naboen kommer på besøk.

4. generasjon: I 2005 tok Trine Lerum og tre søsken over familiebedriften. Sammen satser de på fremtiden. Foto: Fenomen Film og TV

For innbyggerne i Sogndal betyr Lerum mer enn syltetøy og saft. For mange er fabrikken en arbeidsplass.

– Lerum er kanskje den største arbeidsplassen i distriktet. Det betyr mye at Lerum ligger her, sier Ove Hundershagen, skiftleder i Lerum.

Viktig for lokalsamfunnet: Lerum er blant de største arbeidsplassene i regionen. Skiftleder Ove Hundershagen vet ikke hva Sogndal hadde vært uten hjørnestensbedriften.. Foto: Fenomen Film og TV

Må fornye seg
Siden 1907 har Lerum produsert varer i Sogndal. Nøkkelen til suksess har alltid vært å fornye selskapet, ifølge administrerende direktør Trine Lerum.

– Vi må tørre å satse og vi må tro på det vi driver med. Hvis vi ikke investerer, så vil vi bli utkonkurrert. Vi kan aldri hvile, forteller hun.

Store investeringer: De siste årene har Lerum brukt 300 millioner i ny saftfabrikk. For å konkurrere må bedriften investere og holde seg oppdatert. Formuesskatten spiser av investeringsmidlene. Foto: Fenomen Film og TV

De siste årene har Lerum investert over 300 millioner i nytt utstyr og ny syltetøyfabrikk. Penger til å investere må komme fra overskuddet i bedriften.

– Vi må tjene penger før vi kan bruke dem. Det har vi lært, sier hun.

Formuesskatten bremser
Hun er bekymret for at skattepolitikken kan bremse utvikling. Formuesskatt på arbeidende kapital har økt og spiser stadig mer av selskapets investeringsmidler.

– Vi betaler gjerne skatt av penger vi har tjent, men innretningen formuesskatten har er feil, sier hun.

Lerums eiere må nemlig betale formuesskatt på verdien av bedriften, på syltetøyfabrikk og saftpresse, noe ikke alle eiere har råd til det. Da må formuesskatten betales med utbytte fra selskapet.

– Noen mener vi sutrer når vi er imot formueskatt. «Fem millioner er jo ingenting for Lerum», sier de. Men formuen er en fabrikk og de fem millionene er penger vi skulle spart til neste investering for å sikre at vi er konkurransedyktige i fremtiden, sier hun.

– Hvis vi ikke investerer, da sparer vi oss til fant. Da stopper det av seg selv.

Formuesskatt på arbeidende kapital: Trine mener det er feil å måtte betale skatt på verdien av maskiner og utstyr som er helt nødvendig for at de skal kunne holde tritt med utenlandske konkurrenter som slipper skatten. Foto: Fenomen Film og TV

Gull verdt for bygda
Det er muligheten til å skape arbeidsplasser og utvikle lokalsamfunnet i Sogndal som driver bedriftslederen. Hun forteller at Lerum er en av bedriftene som har gitt midler til å bygge en idrettshall som skal stå ferdig til jul.

– Vi gjør ikke dette for å kjøpe hytter eller biler. Vi gjør det for å bidra til lokalsamfunnet. Jeg elsker å være med å bygge lokalt. Hvis vi skal få kompetanse og ansatte til Lerum, må de trives her. Da må vi være med å utvikle bygda, fortsetter hun.

Å ha eiere som er til stede lokalt og bryr seg, er viktig for mange norske byer og bygder. Likevel er det bare eiere som bor i Norge som må betale formueskatt på arbeidende kapital. Utlendinger slipper. Hadde Lerums eiere bodd i utlandet, eller vært et investeringsfond i London, hadde formuesskatten vært null.

– At utenlandske eiere slipper er konkurransevridende. Vi må ha en eierskapsnøytral skatt. Det må være likt for norske, utenlandske, statlige, kommunale, og børsnoterte selskaper. Nå rammer formueskatten mest små og mellomstore familiebedrifter, sier Lerum.

– Gull verdt: Hovedtillitsvalgt Stian Orrestad er glad for Lerumfamiliens investeringer i bedriften og lokalsamfunnet. Foto: Fenomen Film og TV

Stian Orrestad, hovedtillitsvalgt ved fabrikken til Lerum, sier at familieeide bedrifter som Lerum er sentrale for å holde liv i steder som Sogndal.

– Hadde det ikke vært for at familien ønsket å utvikle alt her i Sogndal så hadde vel ikke Lerum vært her. Så det er gull verdt, sier han.

Tilbake til Bedriftshistorier

Bevar norskeide arbeidsplasser

Fjern formueskatt på arbeidende kapital