Dette mener gründerne

– Formuesskatten er skummel. Vår nye satsing i Sverige hadde aldri vært mulig i Norge, sier Metizport-gründer Arjan Sydhagen Dalsøren.

VEKSTAMBISJONER: – Omsetningen vår skal firedobles til 16 millioner neste år, hvis vi når målene vi har satt. Vi forventer en verdivurdering på 30 millioner etter neste kapitalinnhenting, som skjer snart, sier Arjan Sydhagen Dalsøren, gründer og daglig leder i Metizport.

Onsdag 16. oktober arrangerte ÅKP og Pir med partnere «investormatch» til fullt hus; et arrangement skreddersydd for aktive og aspirerende investorer, bedrifter i tidligfase og industribedrifter.

Aksjon for Norsk Eierskap tok en prat med norske gründere og bedrifter for å ta tempen på formuesskatten, norsk eierskap og investormarkedet.

Karsten Warholm på eiersiden
Metizport er en ledende norsk e-sportsklubb – som holder til på Myrvåg. De har både Norges og Sveriges beste e-sportlag, og ikke ukjente Karsten Warholm på eiersiden. De har store vekstambisjoner:

– Omsetningen vår skal firedobles til 16 millioner neste år, hvis vi når målene vi har satt. Vi forventer en verdivurdering på 30 millioner etter neste kapitalinnhenting, som skjer snart, sa Arjan Sydhagen Dalsøren, gründer og daglig leder i Metizport.

E-sportsklubben har nå en større satsing i Sverige. Dalsøren mener den aldri kunne skjedd i Norge. Her er grunnene til at de satser i nabolandet istedenfor:

– Sverige er bedre på teknologi, har lettere tilgang til kapital og er sterkere sportslig. De har heller ikke formuesskatten, som er skummel for oss gründere. 

PÅVIRKER HELE VERDIKJEDEN: – Formuesskatten svekker investeringsviljen og påvirker hele verdikjeden. Dagens politikk gjør det vanskelig å være gründer i Norge, mener Sigurd Groven i Exotek.

Et livsendrende produkt
Sigurd Groven var også blant gründerne på «investormatch». Ønsket om at mennesker med funksjonsnedsettelser også skal kunne ferdes i naturen, la grunnlaget for selskapet Exotek – som produserer terrengkjøretøy. Groven sitter selv i rullestol, etter en stygg sykkelulykke i 2015. Dette mener han om skatt på arbeidende kapital:

– Formuesskatten svekker investeringsviljen og påvirker hele verdikjeden. Dagens politikk gjør det vanskelig å være gründer i Norge.

Exotek har ambisjoner om å vokse globalt. De har som mål å selge 10 000 enheter årlig innen 2030.

– Vi er jo en produksjonsbedrift som ønsker å holde produksjon i Norge, men vi må samtidig holde oss konkurransedyktig og jobbe for å overleve. Jeg kommer egentlig fra en Arbeiderpartiet-familie, men må jeg over til høyresiden for å kunne ha en forutsetning for å vokse?

«Jeg kommer egentlig fra en Arbeiderpartiet-familie, men må jeg over til høyresiden for å kunne ha en forutsetning for å vokse?»

– Svekker konkurranseevne
Christian Testman er administrerende direktør i Ocean Visuals, et teknologiselskap basert i Ålesund, som utvikler og leverer sensorsystem for å samle og lagre data om oljelekkasjer i havet. Han mener formuesskatten svekker konkurranseevnen til norske IKT-bedrifter:

– For bedrifter i skaleringsfasen innen IKT er tilgang til internasjonal kompetanse avgjørende. For å tiltrekke seg de beste må man også yte tilsvarende, og opsjonsprogrammer for ansatte er vanlig internasjonalt. Opsjoner i arbeidsforhold er som regel betinget av at det foreligger et ansettelsesforhold. En betinget opsjon anses ikke som formue for den ansatte. I tilfeller der opsjonen ikke er gjort betinget, vil verdien av opsjonen inngå i formuesgrunnlaget etter de alminnelige reglene. Dette virker mot sin hensikt, og med en lav kronekurs i forhold til dollar og euro svekker det vår konkurranseevne i kampen om de beste hjernene. 

UTVIKLER SENSORSYSTEM: Christian Testman er administrerende direktør i teknologiselskapet Ocean Visuals. Han var blant flere gründere som pitchet på «investormatch».

Tøffere kapitalmarked
Kari-Elin Korsnes Hildre er administrerende direktør i Ålesund-selskapet Alotta, tidligere Inseanenergy. De leverer fornybare energiløsninger til havbruksnæringen. I september ble det kjent at de utvider til desentralisert fornybar kraft, med støtte fra partnere som AKVA Group og investorer som Norselab og Umoe. Dette innebærer også tilgang til nye markeder og 30 millioner kroner til videre vekst.

Hildre påpekte på «investormatch» at kapitalmarkedet har blitt tøffere:

– For vekstbedrifter stiller dagens kapitalmarked strengere krav til lønnsomhet – eller veien til lønnsomhet – enn tidligere. Vekst er fremdeles viktig, men det er en mer balansert avveining mot kapitaleffektivitet. Vi opplever også at kapitalinnhenting tar lengre tid.

For Alotta er det avgjørende med investorer som deler deres verdier:

– Vi ser også etter investorer som kan bidra med mer enn bare kapital, og som kan tilføre verdi gjennom aktiv støtte. Norselab gir oss for eksempel verdifull hjelp både innen strategi og branding, som er uvurderlig når vi har ambisiøse vekstmål. For oss er god personlig kjemi også noe vi setter høyt, siden vi vil jobbe tett sammen med investorene over tid. 

MER KREVENDE: – For vekstbedrifter stiller dagens kapitalmarked strengere krav til lønnsomhet – eller veien til lønnsomhet – enn tidligere. Vi opplever også at kapitalinnhenting tar lengre tid, sa Kari-Elin Korsnes Hildre administrerende direktør i Alotta.

Må gire om i norsk næringsliv
Venstres Alfred Bjørlo er en av de mest aktive politikerne i debatten om norsk eierskap. Han deltok på arrangementet digitalt, der han snakket om hvordan Norge faktisk kan bli verdens beste land å starte og drive bedrift i.

– Vi ligger bak på omstilling. Vi har en regjering som vil at Norge skal bli verdens beste land å starte en bedrift i, men vi har ikke en politikk som matcher det. Vi som politikere må sørge for at nye bedrifter vil starte opp i landet vårt.

Han viste til at Venstre nylig lanserte sin egen gründermelding, fordi partiet har mistet tålmodigheten med regjeringen og deres forsinkede innsats for gründere. Meldingen kommer med 50 forslag som tar for seg skatt, arbeidsliv, kapitaltilgang og forenkling av regelverk.

– Gründere jobber beinhardt
Bjørlo kom også inn på at debatten om formuesskatt fort blir polariserende:

– Det snakkes ofte om at formuesskatten er «ille for villaeiere i Bærum», men dette blir for enkel retorikk. Gründere jobber beinhardt med stor risiko, og det skal vi politikere støtte.

Venstre-politikeren fikk spørsmål fra salen om hva næringslivet selv kan gjøre for å bidra til en mer nyansert debatt:

– Snakk med folk og politikere; få frem at god gründerpolitikk er superviktig for distriktene og hele samfunnet vårt.  

Del gjerne saken i sosiale medier

LinkedIn
Facebook