– Jeg er veldig bekymret

Daglig leder i Eid Elektro om utenlandske oppkjøp av norske bedrifter: – Vi kan ikke reversere, men vi kan stoppe utviklingen.

OPPKJØP: – Innenfor vår hovedaktivitet, tavleproduksjon, så er 9 av 10 aktører blitt solgt til utenlandske investorer de siste to årene. Det er snart bare oss igjen, sier Tore Hjelle, daglig leder og hovedaksjonær i Eid Elektro.

– Jeg er veldig bekymret for norsk eierskap. Hver uke kommer det nye pressemeldinger om oppkjøp i bransjen vår.

Det sier Tore Hjelle, daglig leder og hovedaksjonær i Eid Elektro. Bedriften har hovedkontor på Nordfjordeid og er lokalisert på fire plasser på Vestlandet.

Aksjon for Norsk Eierskap møter Hjelle på hovedkontoret.

Eid Elektro er blant landets største leverandører av elektrotavler. De driver også med installasjonsarbeid i Nordfjord-regionen og på Søre Sunnmøre. Elektrobedriften har 100 ansatte og omsetter for nærmere 250 millioner i år.  

– Innenfor vår hovedaktivitet, tavleproduksjon, så er 9 av 10 aktører blitt solgt til utenlandske investorer de siste to årene. Det er snart bare oss igjen. Det er stor interesse for solide norske bedrifter som har tjent penger over tid. Utenlandske oppkjøpere vet at det er lite attraktivt å være bedriftseier i Norge og derfor kommer det mange henvendelser.

– Har dere fått henvendelser fra utenlandske investorer?

– Ja, det får vi relativt ofte, både direkte og via norske rådgivingsselskap.

Hjelle er bekymret for konsekvensene det vil ha på sikt:

– Den utviklingen vi har sett de siste årene med at norske bedrifter blir solgt til utenlandske aktører, den vil vi ikke klare å reversere. Men vi kan i alle fall stoppe den og eneste måten å gjøre det på, er ved å gjøre det litt mer attraktivt å være eier i Norge. Da må vi få gjort noe med det totale skattenivået og få bort skatt på arbeidende kapital.

ØDELEGGENDE: – Dagens eierbeskatning kveler fullstendig viljen til å ta stor risiko og til å investere tid og penger for å kunne skape fremtidige arbeidsplasser, sier Hjelle. 

– Som å fjerne premiepotten i Lotto
Støre-regjeringen har til sammen økt skatter og avgifter med 27 milliarder kroner, melder NTB. Økte grunnrenteskatter og formuesskatt står for mesteparten. Skattene har økt gjennom et hopp i formuesskatten på til sammen 10,3 milliarder kroner i perioden 2021 til 2025 (anslag for neste år er basert på forslag til statsbudsjett). 

Dette har kostet norske bedriftseiere dyrt, mener Hjelle.

– Dagens eierbeskatning kveler fullstendig viljen til å ta stor risiko og til å investere tid og penger for å kunne skape fremtidige arbeidsplasser. Verdiene du har opparbeidet må du betale formueskatt på, uavhengig av om bedriften tjener penger eller ikke. Om du er så heldig at bedriften går godt, er det totale skattetrykket så høyt nå at det blir lite avkastning etter at selskapsskatt, utbytteskatt og formuesskatt er betalt, sier han og legger til:

– Derfor er det mange som heller vil være vanlig lønnsmottaker enn å satse og investere, og da mister vi mange framtidsrettede arbeidsplasser. Hvis du fjerner premiepotten i Lotto, så er det ikke sikkert folk gidder å tippe lenger, og slik er det litt for bedriftseiere i Norge nå.

I juni tok NHO initiativ til et opprop mot formuesskatt, der over 3.700 bedriftseiere og ledere engasjerte seg i saken. Hjelle tenkte seg ikke om to ganger før han signerte.

STORE INVESTERINGER: Elektrobedriften opplever sterk vekst for tiden og ønsker å fortsette å skape gode og fremtidsrettede arbeidsplasser.

– Lokalmiljøene taper

Nordfjordeid er et tettsted i Stad kommune med litt over 3100 innbyggere. Hjelle er vokst opp på en gård, kun fem minutter med bil fra sentrum av Nordfjordeid.

Han startet sin jobbkarriere som lærling i Eid Elektro i 1991, og etter fagbrev og militæret tok han høyere utdanning innenfor elektro. Hjelle bodde noen år på Østlandet, før han flyttet hjem igjen rundt tusenårsskiftet og stiftet familie. Noen år senere gikk han inn på eiersiden i Eid Elektro.

– Jeg er veldig glad i naturen her. Å bo og jobbe med næringsutvikling i dette området er et privilegium. Jeg er veldig stolt av å være fra Nordfjord.

Han forteller at Eid Elektro er opptatt av bygge samfunnet rundt bedriften:

– Når en skal bygge en bedrift, må en også bidra til å bygge samfunnet rundt. Det er derfor vi sponser alt som kan krype og gå av lag og organisasjoner her i området og vi er alltid med å bidra når det er lokale prosjekter som trenger midler. Det skal være godt å bo i Nordfjordeid.

Han mener at lokalmiljøene taper på at lokale bedrifter har utenlandske eiere:

– Jeg tror at formuesskatten bidrar til at enda flere bedrifter kommer til å bli solgt til utenlandske eiere, og det kommer lag og organisasjoner og andre til å merke veldig godt – også stat og kommuner gjennom skatteinntekter. Når det gjelder å spytte inn penger i prosjekter som er viktige for lokalsamfunnet, så vil det nok være mye større vilje til det hvis det er lokale enn eksterne eiere.

LOKAL TILKNYTNING: Eid Elektro har hovedkontor på Nordfjordeid og er lokalisert på fire plasser på Vestlandet.

Opplever sterk vekst
Eid Elektro skal innen kort tid investere stort i bygg og maskiner i Nordfjordeid og i Bergen, noe som også innebærer økt risiko.

– Vi opplever sterk vekst for tiden og ønsker å fortsette å skape gode og fremtidsrettede arbeidsplasser. De økte investeringene, kommer til å medføre enda større formuesskatt og enda større beskatning.

– Jeg forstår godt at mange velger å selge og jeg vet ikke hva vi kommer til å gjøre i fremtiden – men vi kommer til å kjempe for lokalt eierskap så lenge vi kan.

Del gjerne saken i sosiale medier

LinkedIn
Facebook