Aksjonens initiativtager Knut Flakk deltok på Manifestkonferansen, en møteplass for fagbevegelsen. Tema var «Er skatt en trussel mot verdiskaping?»
Knut Flakk og Christer Dalsbøe presenterte hvordan formuesskatten og exitskatten påvirker bedrifters verdiskaping og arbeidsplassutvikling. Christer er gründer og forklarte hvor krevende det er for de som ønsker å skape bedrifter å starte opp i Norge. Det er ikke å anbefale sier Dalsbøe – du blir straffet og taper konkurransekraft mot andre land.
Debattleder ville diskutere Aksjonens film om Hennig-Olsen og antydet at Paal Hennig-Olsen har råd til å betale formuesskatt. Knut forklarte at Paal ikke er bekymret for seg selv, men for selskapet. Formuesskatten er konkurransevridende for Hennig-Olsen. Hovedkonkurrent Diplomis er eid av et samvirke (Tine) som slipper formuesskatt. Utenlandsk eide konkurrenter, som Nestlé slipper også. Hadde eieren av Hennig-Olsen bodd i London eller Beijing hadde de sluppet å betale formuesskatten. Derfor flytter mange ut. Og vi mister de som skal være med å bygge Norsk næringsliv. Er det det vi ønsker?
Så ble det presentert en statusrapport fra Oslo Børs, fra Harald Magnus Andreassen, som sier at tallene tyder på at det går ganske greit med norsk næringsliv. Men Andreassen sier at regjeringen Støre har skrudd for hardt til formuesskatten mot norskeide bedriftseiere og at det er trist av så mange verdiskapere flytter ut.
Knut kommenterte videre på informasjonen fra børsen. De fleste små og mellomstore norske bedrifter er ikke på børs. Små og mellomstore bedrifter (SMB) utgjør 98 % av alle foretak i Norge og sysselsetter over halvparten av de ansatte i privat sektor. Til tross for dette er det kun en liten andel av disse bedriftene som er notert på Oslo Børs. Men vi må se framover. Det er risikabelt å styre etter kjølvannet. Det er ingen tvil om at formuesskatten er skadelig for norskeid næringsliv. Den skader investeringer. Det blir mindre penger til å investere og mindre insentiv til å ta risiko.
Knut avslutter med å forklare at hvis vi vil forstå skadene på norskeid næringslivet kan vi også se på hva som skjedde i Sverige da de fjernet formuesskatten. Sverige fikk da og har fortsatt en kraftig oppblomstring av vellykkede teknologiklynger. Et eksempel er Spotify som nå har passert Equinor i børsverdi. Samtidig er Sverige er på 2. plass på Global Innovation Index mens Norge er på 21. plass. Hvorfor har Sverige så mye innovasjon, mange nye globale vekstselskaper, mens Norge ikke har det? Det burde noen forske på.
Sekvensen ble avsluttet med en politisk debatt om skattesystemet ved Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for SV og Mahmoud Farahmand, stortingsrepresentant for Høyre.