I et intervju med E24 advarer Figenschou om at Norge kan stå overfor en betydelig kapitalflukt dersom skatteregimet ikke tilpasses bedre for å beholde verdiskapere i landet. Han peker på Sverige som et eksempel Norge bør lære av, da våre naboer har reformert sitt skattesystem for å unngå utvandring av kapital og kompetanse.
– Norge kjenner i dag ikke på en krise fordi vi kan løse de fleste problemer som er ubehagelige å løse med en nesten utømmelig kapitalkilde, sier Figenschou til E24.
Økte skatter presser ut gründere
Særlig formuesskatten og utbytteskatten trekkes frem som utfordringer. Norsk eiere må betale formuesskatt på verdien av aksjer og driftsmidler, uavhengig av selskapets likviditet. Dette tvinger mange til å ta ut utbytte, som igjen utløser en høy effektiv utbytteskatt på 37,84 %. Til sammenligning har flere europeiske land betydelig lavere skatteregimer for gründere og investorer.
Konsekvensene av denne utviklingen kan være alvorlige for norsk næringsliv. Flere velkjente gründere har allerede flyttet til land som Sveits, Storbritannia og Portugal, hvor skattevilkårene er mer gunstige. Figenschou frykter at dette kan føre til en hjerneflukt, mindre investeringer i norske vekstselskaper og redusert skatteinngang på sikt.
Sverige tok grep – vil Norge gjøre det samme?
Figenschou trekker paralleller til Sverige, som på 1970-tallet opplevde en betydelig kapitalflukt på grunn av høy skatt. Etter omfattende reformer, inkludert fjerning av formuesskatt og arveavgift, har landet klart å snu utviklingen og skapt insentiver for entreprenørskap.
– Vi vet at norsk økonomi må omstilles og ha flere bein å stå på. Da må vi også hegne om de som prøver å bidra til det, sier Figenschou.
Flere næringslivsledere deler hans bekymring. Jan Olof Jacke, leder for Sveriges største arbeidsgiverorganisasjon, mener Norge risikerer å gjenta Sveriges feil fra 70-tallet.
– Kapitalutvandringen fra Sverige var ødeleggende, og det er trist å se lignende tendenser i vårt naboland, sier Jacke til E24.
Han mener det er vanskelig å gjennomføre nødvendige reformer uten en akutt krise, men advarer om at Norge ikke bør vente for lenge. Dersom utviklingen fortsetter, kan Norge miste verdifull kompetanse og investeringer til utlandet.