Erling betaler 1 mill. i formuesskatt: – Må ta utbytte for å ha råd

– Jeg betaler mer enn gjerne skatt, men formuesskatten hemmer utviklingen av norske bedrifter, sier hagesenter-gründer og Venstre-politiker Erling Birkeland til Fanaposten. Han betaler én million i formuesskatt årlig, og må ta ut 1,5 millioner i utbytte for å kunne dekke regningen. Verdiene er bundet i eiendom – ikke på konto.
Foto: Venstre

Birkeland har gjennom flere tiår bygget opp en rekke hagesentre og eiendommer i Bergen. Han har lenge vært en tydelig stemme mot formuesskatten, spesielt for eiere av små og mellomstore bedrifter.– Ikke fordi jeg ønsker å betale mindre skatt, tvert imot. Men denne skattleggingen er urettferdig, og den virker negativt i forhold til å stimulere nyskapning og gründervirksomhet, sier han til Fanaposten.

Han forklarer at formuesskatten beregnes ut fra eiendeler som maskiner og eiendom – ikke likviditet. I verste fall kan sviktende inntekter føre til at eiere må selge utstyr eller si opp ansatte for å kunne betale skatt. – I praksis kan mitt selskap gå med dundrende underskudd et år, men som eier må jeg likevel betale formuesskatt. For å ha råd må jeg selge en maskin og si opp en familiefar, noe som svekker selskapet og går hardt ut over en ansatt.

Venstreleder Guri Melby besøkte Birkeland tidligere i uken, og varsler at rammevilkår for næringslivet blir en viktig kampsak foran stortingsvalget i 2025.

Birkeland på sin side håper på gjennomslag etter det han kaller en årelang kamp.
– Dette handler ikke om å gi fordeler til de rikeste, men om å sikre at familieeide bedrifter som min kan fortsette å vokse og skape arbeidsplasser. Jeg har sagt det i mange år – denne skatten må bort, og nå skjer det endelig noe, sier han.

Saken er basert på artikkel i Fanaposten, 30. mars 2025, av Ståle Melhus.

Les hele saken i Fanaposten. 

Del gjerne saken i sosiale medier

LinkedIn
Facebook