– Hvis noen hadde fortalt meg på 70-80-tallet hvilke marginer og hvilke rammebetingelser vi skulle jobbet under i dag, hadde jeg sprunget ut av hotellet, hivi nøklene og løpt, sier Johan Straand.
Og han er ikke alene om å slite med å få endene til å møtes i hotellbransjen, viser nye tall fra NHO reiseliv. Norske hoteller hadde en driftsmargin på 3,6 prosent i fjor. Det er en nedgang fra året før, og langt under marginene i næringslivet for øvrig.
Må betale uansett
Johan Straand på Straand Hotel hadde noen kvaler da han overlot stafettpinnen til sønnen.
Jeg skulle gjerne holdt på med noe annet i en alder av 76, men jeg fikk skatteseddelen her om dagen, og da er det like før du stuper, sier Straand.
– Verdisettingen av eiendommene gjør at vi må betale en formuesskatt, uansett om bedriften går med overskudd eller ei. Dersom du ikke kan ta dette ut som utbytte, må du ta det ut som lønn. Og skal du betale 1000 kroner i formuesskatt, må du ta ut 2000 kroner i lønn for å betale den skatten, sier Straand.
– Det er én av årsakene til at det er få familiebedrifter igjen. De tar oss småbrukere, de riktig store kan bare stikke til Sveits.