– Hele lokalsamfunnet påvirkes av formuesskatten

– Jeg blir ikke direkte rammet, men jeg ser de store ringvirkningene. Lokalbedriftene er bærebjelkene våre, sier Aukra-frisør Merete Mikkelsen.

FORMUESSKATTEN ENGASJERER I AUKRA: – Vi vet at når kapital blir tatt bort fra regionene, særlig i mindre lokalsamfunn, så får det konsekvenser i forhold til vekst og utvikling, sier Merete Mikkelsen.

I sentrum av Gossen i Aukra ligger Hårlokken; en populær lokal frisør drevet av Merete Mikkelsen. Frisøreieren har også en salong med samme navn på Julsundet.

– Jeg trives godt i Aukra. Det er en fin og trygg plass for barn å vokse opp – og naturen er fantastisk flott. Her har vi alt! sier hun med et glimt i øyet.

Mikkelsen kommer opprinnelig fra Torvikbukt på Nordmøre. Hun flyttet til Aukra i 1996 og startet opp frisørsalongen året etter.

I Aukra kommune bor det rundt 3.700 mennesker. Mikkelsen beskriver samfunnet som lite, men inkluderende. Andel norskeide bedrifter i kommunen er stor og med vidt spenn – alt fra Vikenco, Havsnø og Juviksild til Aukra Auto, Brødrene Hukkelberg og Odd Småge Maskinentreprenører.

3.700 signaturer mot formuesskatt
I juni tok NHO initiativ til et opprop mot formuesskatt, der over 3.700 bedriftseiere og ledere engasjerte seg i saken. I Møre og Romsdal har flere hundre signert, og det dreier seg om alt fra små bedrifter til milliardbedrifter. Mikkelsen var blant dem som tok «pennen fatt».

– Formuesskatten gjelder oss alle. Jeg blir ikke rammet av å betale skatten selv enda, men det er viktig for meg at bedriftene rundt meg bidrar lokalt. De skaper nye arbeidsplasser og bidrar til tilflytting – som igjen gir meg økt kundetilgang. Det gjelder like mye for meg, som det gjelder den lokale blomsterbedriften; det er et samspill og vi vokser sammen.

– Bedriftene er også viktige bidragsytere til lag og organisasjoner her i Aukra – både små og store bidrag.

Lene Trude Solheim er regiondirektør i NHO Møre og Romsdal og styremedlem i Aksjon for Norsk Eierskap. Hun berømmer aksjonen for å ha løftet formuesskatt frem i den offentlige debatten, i en nyhetssak om oppropet.

– Det var, og er, en ekstremt viktig aksjon for å få satt søkelyset på skadevirkningene av formuesskatten, sa hun til Nett.no.

– Genuint ønske om å bidra lokalt
Mikkelsens engasjement for næringslivet stopper ikke som bedriftseier. Hun er også styremedlem i NHO Møre og Romsdal.

– Jeg er med i styret fordi jeg har et genuint ønske om å bidra i lokalsamfunnet. For meg er det viktig å skape og legge til rette for gode rammevilkår for næringslivet.

Som bedriftseier og NHO-styremedlem kjenner Mikkelsen mange bedriftseiere – og ser hvordan formuesskatten påvirker dem negativt:

– Jeg ser konsekvensene. Bedriftene må betale formuesskatt selv om de går med underskudd. Det er penger som de heller kunne brukt på å sikre vekst i bedriften og på nye investeringer.

– Hva synes du om at bedrifter med utenlandske eiere slipper unna?

– Jeg synes det er urettferdig, sier hun, og utdyper:

– Jeg har ikke noe imot at bedrifter skatter av inntektene sine, men jeg synes det er urimelig at de skal skattes for arbeidende kapital og at norske eiere må ta ut kapital fra bedriftene for å betale. Skatten gjør det mindre attraktivt å være eier – og gjør dessverre at mange gründere ikke tør å starte bedrift i eget hjemland.

INFORMASJON ER AVGJØRENDE: – Jeg tror folk forstår bedre konsekvensene om det gjelder en bedrift i deres eget nærmiljø, enn om det er en fjern og stor bedrift som de ikke har kjennskap til.

Folkeopplysning må til! 
Formuesskatten er et brennhett tema som det er delte meninger om. Det er ikke alle som vet om konsekvensene av skatten, mener Mikkelsen.

– Bedriftene her i Aukra er naturligvis opptatt av formuesskatten. Vi vet at når kapital blir tatt bort fra regionene, særlig i mindre lokalsamfunn, så får det konsekvenser i forhold til vekst og utvikling. Små og mellomstore bedrifter er på mange måter bærebjelker i et lokalsamfunn.

– Hva må til for at flere skal forstå ringvirkningene?

– Media har blitt flinkere til å tydeliggjøre, men har fortsatt en vei å gå. Det er viktig med god folkeopplysning, som å vise hvordan formuesskatten slår ut for bedrifter i lokalsamfunn. Jeg tror folk forstår bedre konsekvensene om det gjelder en bedrift i deres eget nærmiljø, enn om det er en fjern og stor bedrift som de ikke har kjennskap til.

Få «ungdommen» hjem igjen
Mikkelsen har nå to voksne barn. De bor og jobber i Oslo og Bergen etter endt studier. Drømmen er at i alle fall én av dem skal flytte tilbake til Aukra.

– De savner naturen og familien, men det er jobb og andre faktorer som avgjør om de kommer hjem. Da trenger vi attraktive, norskeide bedrifter, sier hun med et smil.

Del gjerne saken i sosiale medier

LinkedIn
Facebook