Hverdagsnæringslivet tåler ikke mer formueskatt

"Det er et paradoks at eieren av kafeen på hjørnet eller kiosken på stasjonen må pantsette huset sitt eller avstå fra lønnen sin for å betale formueskatt," skriver Olaf Thommessen (V) i Moss Avis.
Foto: Venstre

Altfor ofte når vi snakker om næringslivet, handler det om de store selskapene med milliardomsetning og hundrevis av ansatte. Men det er ikke disse bedriftene som påvirker folks hverdag mest. Det er hverdagsnæringslivet – de små bedriftene som frisøren, mekanikeren, snekkeren, rørleggeren og elektrikeren. 90 prosent av norske bedrifter har under ti ansatte. Dette er mennesker som har skapt sin egen arbeidsplass – og ofte også arbeidsplasser for andre.

For disse bedriftseierne er ikke skattepolitikken et teoretisk spørsmål – det handler om deres eksistensgrunnlag. De kan ikke bare flytte til Sveits for å unngå skatter og avgifter. I stedet må de brette opp ermene, ringe regnskapsføreren og i verste fall stoppe lønnsutbetalinger for å kunne betale en formueskatt som ikke tar hensyn til bedriftens likviditet.

Verdi er ikke det samme som likviditet eller omsetning. Likevel må over en halv million eiere av småbedrifter betale formueskatt, uavhengig av om de faktisk har penger på konto. Dette er en urettferdig byrde for de som driver våre lokale næringsliv og skaper verdier i sine lokalsamfunn.

Hverdagsnæringslivet er selve ryggraden i norske lokalsamfunn. Dersom vi ikke forbedrer rammevilkårene, risikerer vi å se flere konkurser og mindre satsing – noe som er det siste vi trenger i en tid med presset kommuneøkonomi og svak skatteinngang. Vi bør heie på dem som skaper arbeidsplasser, ikke legge ytterligere byrder på dem.

Det er allerede krevende nok å drive egen bedrift i Norge. Eiere mister trygderettigheter, lever med uforutsigbar inntekt og er særlig utsatt for det høye sykefraværet. I tillegg må de betale skatter og avgifter uavhengig av om de har penger tilgjengelig, ofte i form av forskuddsbetaling før inntektene er på konto.

Jeg er glad for at jeg bidro til å vedta å bli kvitt den urettferdige formueskatten. Nå vil jobben bestå i får gjennomført den på Stortinget og i en ny borgerlig regjering etter neste valg. I tillegg til jobben med å gjøre det enklere, bedre og mer forutsigbart å starte sin egen arbeidsplass og slå ring om hverdagsnæringslivet.

Hele debattinnlegget var publisert i Moss Avis 12.02. Les det her.

Del gjerne saken i sosiale medier

LinkedIn
Facebook