Nylig gjestet han podkasten «Ness». Jens Rugseth, som har vært gründer i 40 år, beskriver prosessen med utflyttingen til Sveits slik:
– Tabben, sett i ettertid, er at jeg børsnoterte fem selskaper, sier Rugseth.
Han forklarer at når man du børsnoterer et selskap, så blir det 100 prosent skatteeffekt.
– Og konsekvensen var at jeg måtte betale 50 millioner i skatt, og de pengene hadde jeg ikke, de pengene var låst opp i disse bedriftene. Så jeg hadde egentlig et veldig lett valg; jeg kunne enten si at «nå begynner vi å si opp folk”, eller så flytter jeg. Det var eneste muligheten jeg hadde».
– Så det som skjer i praksis er at, enten så forlater du Norge, eller så tapper du blod ut av selskapet? spør Ness.
– Ja, det er helt riktig. Vi regnet at selskapene måtte betale cirka en milliard kroner i utbytte til aksjonærene sine for at jeg skulle kunne betale min skatt. Og dette er penger disse selskapene trenger selv, for de vokser mye, de har blitt store selskaper som trenger kapitalen for å vokse.
Rugseth sier at alternativet med å bo i Norge ville innebære at man stoppet opp og begynte å redusere antall ansatte.
– Og vi ville måtte redusere det betydelig, for vi snakker om en milliard kroner. Det var et alternativ sånn rent teoretisk, men i praksis, så kunne jeg jo ikke gått opp i Nydalen hvor Crayon og Link Mobility holder til, og si «nå skal vi si opp masse mennesker her, fordi jeg er så glad i å bo i Norge». Det var en helt utenkelig tanke.
Rugseth beskriver at våre politikere ikke forstår næringslivet, men heller angriper saken fra et ideologisk standpunkt.
– De tenker at «Rugseth står i Kapital 400 som milliardær, så han har sikkert madrassen full av penger». Det de ikke skjønner er at det ikke er penger. Det er verdier, som aksjer, bygninger, maskiner, ansatte.
Rugseth sier at han ikke så interessert i å sammenligne seg med andre nordmenn, men at det er konkurransen med utlandet som er relevant:
– Vi konkurrerer med selskaper som ikke trenger å betale formueskatt, ei heller utbytteskatten, og som derigjennom har penger til å investere.
Dette fremstår for Rugseth som en veldig spesiell ting å gjøre mot egne borgere:
– At landet ditt skal si at «er du nordmann, så skal vi i praksis skatte deg langt over 50 prosent av det resultatet bedriften din har, mens hvis du er utlending så nøyer vi oss med 22 prosent. Det er jo helt uforståelig! Det er som å si at Warholm fra nå av skal løpe med fem kilo på ryggen, fordi «han er jo nordmann, så han må jo tåle det.»