Kronikk: Roger Hofseth, styreleder, Aksjon for Norsk Eierskap
Som en tryllekunstner legger statsministeren fram en bratt kurve i E24. Hokus pokus! En magisk graf viser kraftig økning i investeringer i fastlandsindustrien under hans tid.
Ikke bare prøver Jonas å ta æren for noe han ikke har medvirket til, han mener at kurven forteller at hans dobling av formuesskatten ikke har bremset investeringer i Norge. Han sier til og med at det næringslivet han møter egentlig ikke er så opptatt formuesskatten.
Forteller ikke alt
Neste gang Jonas tegner grafer må han fortelle hva kurven egentlig viser. Det han ikke forteller, er hva investeringene har gått til, når investeringsbeslutningene ble tatt og hvordan næringslivet ser på investeringer fremover. Han sier heller ingenting om hvilken produktivitetsutvikling vi får igjen for pengene.
Beslutninger tatt for lenge siden
For det er ikke slik at da Jonas gikk inn på statsministerkontoret i 2021 og skrudde på lyset så gikk alt oppover for norsk næringsliv. De tallene som Jonas viser til, er investeringsbeslutninger som er tatt årevis før Arbeiderpartiet og Sp inntok regjeringslokalene. Investeringsplaner ble satt på vent under pandemien og satt i verk da den var over. Jonas må forklare om oppgangen er resultat av oljeskattepakken fra pandemien. Investeringene har jo i stor grad har gått til leverandørene i oljeindustrien. Og hva med batterifabrikker og tiltaksbedrifter?
Alvorlig varsku
Jonas trylle-graf forteller om fortiden. Han burde heller rette blikket fremover. NHOs siste kvartalsrapport viser at næringsinvesteringene økte med 8 prosent fra første til andre kvartal i 2024, etter nedgang de tre foregående kvartalene. Men det som er interessant med denne kvartalsrapporten er at langt flere bedrifter sier at de vil investere mindre de neste seks månedene enn andelen bedrifter som oppgir at de vil investere mer. Samlet anslås det at næringsinvesteringene vil falle om lag 9 prosent i 2024 og videre 5 prosent i 2025. Dette er et alvorlig varsku om tingenes tilstand for norsk næringsliv fremover.
Kommunistisk politikk
Regjeringen sin kommunistiske politikk ovenfor privat næringsliv vil vi dessverre se konsekvensene av de neste 10 årene. Snart er det bare en tegneglad statsminister og sosialistene som ikke ser at investeringsgraden i Norge går ned og at små og mellomstore bedrifter blir skattet i hjel av penger de ikke har. Bedriftseiere og verdiskapere forlater landet mens det innføres exit skatt, lakseskatt og høyere og høyere skatt på eiendeler, maskiner og utstyr som bedriftene må ha for å kunne drive, alt dette bare på de tre siste årene.
Næringslivet sikrer velferden
Små og mellomstore bedrifter i Norge, altså lokalt næringsliv, er avgjørende for at velferden opprettholdes i Norge. Et næringsliv med riktige rammevilkår skaper nye arbeidsplasser, sørger for at folk har en jobb å gå til og at bedriftene utvikler og investerer. Men, for å skape solide bedrifter som kan tåle oppturer og nedturer trengs kapitalen som er bedriftenes verktøykasse for utvikling. Jonas og Trygve forsyner seg grovt av verktøykassen, men forventer likevel at næringslivet skal gjøre jobben. Det går ikke. Derfor biter virkeligheten regjeringen i «ræva».
De unge tror ikke på Jonas
Heldigvis er ungdommen og generasjon Z mer opptatt av realpolitikk enn symbolpolitikk og de ser selvfølgelig realitetene. De unge tror ikke på Jonas. De ønsker ikke et samfunn med statlig overstyring, som er fordømmende og polariserende og med en fordelingspolitikk som ikke er bærekraftig. Generasjon Z vil ha muligheter, de har drømmer, de vil skape noe og de vil ta sine egne frie valg, derfor strømmer de nå i hopetall til partiene på den borgerlige siden.